Læselystinitiativ når tusindvis af børn i hele landet – også børn i Esbjerg Kommune

20.12.19
Esbjerg Kommunes Biblioteker er et af de 35 biblioteker i hele landet, der i dag får del i de 6,9 mio. kr. fra Kulturministeriet til et projekt, der skal give børn bedre mulighed for at møde litteratur i deres hverdag i skolernes fritidsordninger.

En legende tilgang til læsning

Esbjerg Kommunes Biblioteker har fået ministeriets støtte i form af kr. 300.000 til at sætte særligt fokus på læselyst og læsefællesskaber i de kommende år. Det sker i samarbejde med SFO'erne på Bakkeskolen Cosmos, Kvaglundskolen Signatur og Præstegårdskolen Urban. 

"I Esbjerg Kommune er vi optaget af de muligheder vi får med en legende tilgang. Med projektet vil vi derfor gå nye veje, hvor vi i samarbejde med tre SFO'er inddrager børnene i udviklingen af tilbud, der styrker læselysten og læsefællesskaber" udtaler afdelingsleder Martin Sørensen fra Esbjerg Kommunes Biblioteker og fortsætter "Vi tror på, at vi ved at skabe rammer for børns valgmuligheder, undren og glæde finder essensen af det, som motiverer lysten til at læse selv og sammen med andre i deres fritid"

Læselyst under pres

Kulturministeriet lancerede i november en læselystindsats, som skal være med til at løfte udfordringerne med børns dalende læselyst. Ifølge den internationale undersøgelse PIRLS fra 2016, så svarer kun 20 procent af de adspurgte danske skoleelever i 3. og 4. klasse, at de rigtig godt kan lide at læse. Samtidig konkluderer den danske undersøgelse "Børns læsevaner 2017" blandt andet, at der kan ses en klar sammenhæng mellem børns øgede tidsforbrug online og mindre tid på fritidslæsning af bøger.

Baggrund om indsatsen 

Læselystpuljen er en del af Kulturministeriets læselystindsats, hvis formål er at styrke børns læselyst og åbne op for sociale læsefællesskaber i skolernes fritidstilbud. Der uddeles i alt 6,8 mio. kr. til projekter fordelt over hele landet. Ud over puljen igangsættes der i 2020 en kortlægning af allerede eksisterende indsatser og projekter med fokus på børns læselyst. 

Læs mere om Kulturministeriets fokus på læselyst