Middelalderens indtog i Danmark

26.04.17
Lyt til bøger om Middelalderen og dyk ned i tiden, da Danmark var blevet et kristent kongerige.

Middelalderen er tiden, hvor den katolske kirke var den officielle kirke i Danmark. En tid, hvor magten var delt i tre: Kongen, adlen og kirken deltes om magten. Det var en tid, hvor bonden ikke havde noget at skulle have sagt. En tid, hvor håndværkerne samlede sig i laug og fik derved en stor magt inden for sit fagområde. Men det er også en tid, som er kendt for sin ”krig” mellem kongen og kirken om magten.

Samtidig var det på den tid, korstogene begyndte. Kristne søgte mod Jerusalem for at sikre kristne besiddelser i området. En af dem var den danske kong Erik 1. Ejegod, som var den første europæiske konge, som drog på korstog. Han døde desværre, inden han nåede Jerusalem.
Middelalderen var også en tid, hvor man så indad. Danmark havde i årene med vikingerne søgt ud i verden og udvidet landet. I Middelalderen brugte man tiden til at udvikle landet indadtil. Jordbruget gik fra at være meget fokuseret på kvægavl til i højere grad at udvikle jordbruget. At udnytte og dyrke jorden blev kendetegnet for bondestanden.
Det var også i denne tid, universiteterne skød op rundt i verden. Viden blev en eftertragtet vare. Københavns Universitet er således grundlagt i 1479.

Hvis du er blevet lidt hooked på Middelalderen, kan du med fordel besøge Middelaldercentret, som ligger i Nykøbing Falster. Og hvis du endnu ikke har fået taget hul på denne flotte serie om Danmarks historie i tv, så kan du se alle sendte afsnit på DR.dk/tv.
Og du kan læse om Danmarks historie, tage en test om, hvilken historisk person du er og meget mere på DR's side.

God fornøjelese med historien
Lone, Esbjerg Kommunes Biblioteker

Oprindeligt skrevet af eReolen.