Søer og vandløb - biblioteket flytter ud i naturen

30.04.20
I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

I et samlet fremstød med DR transformeres landets biblioteker til naturstationer - især på de digitale platforme. Med et væld af inspiration, litteratur og initiativer er ambitionen at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der i manges tilfælde er blevet fremmed for os.   

Fem centrale naturtyper (i fagsprog, 'biotoper’) er omdrejningspunktet for de udstillinger og oplevelser, vi tilbyder dig her på biblioteket: Skoven, havet og kysterne, søer og vandløb, det åbne land og naturen i byen.

I uge 19 sætter vi spot på 'søer og vandløb'. Kom tættere på dem her:

 

Søer og vandløb - regnens hjem i landskabet

En del oplever for første gang søer og vandløb, når de hives med ud på kanotur; og særligt når det kommer til de strømmende vandmasser, kommer man ikke uden om Gudenåen. 

Der findes faktisk en virkelig fin podcast fra oplevgudenaa.dk, hvor museerne omkring Gudenåen har udgivet små korte medieproduktioner om Gudenåens kulturhistorie.

På oplevgudenaa.dk kan du høre podcasten Fortællinger fra Gudenåen

Herudover har biblioteket også mange fine bøger om livet ved sø og vandløb. Læs fx ‘Vandløbene i Danmark’. Det er en fænomenal bog, der går grundigt i dybden med historier fra de danske vandløb -  og fortæller om dyreliv, drama og pragt langs danske vandløb.   

Kaster du dig ud i en længere udforskning af de danske søer og vandløb, kan det være godt med et overblik over, hvor du kan overnatte langs åer og rislende strømme. Her findes der faktisk en app, der viser en oversigt over steder med shelters

Få også gode tips i den retning fra nogle af bibliotekets mange bøger, fx. ’På sheltertur: En guide til nære oplevelser i naturen’.

Storsatsninger på tværs af landet

Sammen med satsningerne på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler.

En ny naturportal - www.voresnatur.dk - samler en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i - ude i naturen på egen hånd. 

Materialer