Tillykke med de 80 år

02.11.19
Forfatter Svend Åge Madsen fylder 80 år, og i den anledning anbefaler hans redaktør fra Gyldendal 3 x vintage-Madsen:

Svend Åge Madsen er et ikon, en sværvægter, en spradebasse, en hjernevrider, en ustoppelig idémager og lurendrejende fiktionsingeniør, og i dag den 2. november fylder den populære Aarhus-forfatter 80 år! Ved samme lejlighed udkommer han med en spritny roman (glæd dig!), men hvis du ikke kan vente så længe eller bare har lyst til at varme op til vinterens store litterære begivenhed med noget vintage-Madsen, kommer her tre forslag til bevidsthedsudvidende veje ind i det omfattende og altid levende forfatterskab:

Tugt og utugt i mellemtiden (1976)

Det er en roman om en ung mand, der i 1962 dømmes for et mord, han ikke har begået. 12 år senere har han held til at flygte fra fængslet, og han sætter ud i verden med ét formål for øje: at få hævn over de tre mennesker, som han mener er skyld i hans skæbne. Det er en historie, der rummer elementer af både den klassiske krimi og af science fiction, og samtidig er den et skarpt portræt af 1970’ernes Danmark (= Aarhus i Svend Åges Madsens verden). Historien fortælles fra fremtiden om begivenheder, der udspiller sig i mellemtiden, som er en konsekvens af fortiden. Det kan varmt anbefales at træde indenfor i Madsens tidsmaskine.

At fortælle menneskene (1989)

Det er Madsens absolut mest myldrende bog. Den er en vild mosaik af karakterer (126 styks!), og typisk for Madsen er der både gengangere fra tidligere værker og nye personer – men alle er de lige menneskelige. Det er en roman om, hvordan om de historier, vi fortæller om os selv og hinanden, former vores identitet og skaber selve virkeligheden. Madsen vender hele tiden op og ned på tingene og vrider forbindelserne mellem dem. For alle karakterer er forbundet af mere eller mindre ægte slægtskaber, forelskelser og forbrydelser i et stort vidunderligt, veloplagt og uforudsigeligt sammensurium.

Af den anden verden (2017)

Det er Madsens seneste roman og et alternativt bud på en Holocaust-roman. Efter et fejlslagent forsøg med giftgas, der medfører et totalt tab af hukommelse, flygter en gruppe fanger fra en KZ-lejr. De stikker til søs og driver i land på fjerne kyster og skal nu bygge en verden op på ny – uden sprog, uden bevidsthed om verdens indretning, eller hvem de selv er. Men traumerne lurer lige under overfladen, og efterhånden begynder grumme minder at spire frem, og de får en fornemmelse af, at der bor en lejrvogter iblandt dem ... Romanen er en overlegen gennemspilning af den moderne kulturs historie, men med mere end ét twist!

Oprindeligt skrevet af Emma, eReolen.

Materialer