Valgflæsk i børnehøjde

Af Anonym ( )
03.06.15
Børnevalget 2015 er udskrevet. Emil fra Lønneberg, Alfons Åberg og Peter Pedal er på stemmesedlen - men Vitello har fundet det bedste valgløfte.

”Jeg stemmer på Vitello, for han lover slik hver dag. Det lyder godt”, siger 6-årige Felipa fra Danmarksgades Skole, hvorefter hun sætter sit kryds på stemmesedlen, folder den og putter den i Hovedbibliotekets valgurne.

For valgkampen er nemlig også brudt ud på kommunens børnebiblioteker. Rasmus Klump lover ”Pandekager hver dag”, mens Gummi-Tarzan still op med et klart ”Nej til mobning”. Børnevalget blev udskrevet af Ballerup Bibliotek samtidig med, at statsministeren satte dato på årets ’voksenvalg’, og ideen bredte sig i løbet af få dage til biblioteker over hele landet, herunder Esbjerg.

Denne dag er der på Hovedbiblioteket travlhed ved den enlige stemmeurne, for førskolelærer Michael Kloster og kollegaer har taget hele klassen med på biblioteket, så børnene kan få en fornemmelse af demokratiske rettigheder og pligter. Efter en kort gennemgang af kandidaternes løfter får hvert barn lov til at sætte sit kryds ved netop den kandidat de synes bedst om.

Men ganske som det er tilfældet ved ’voksenvalg’, så bliver visse vælgere slemt skuffede, så snart de har sat krydset, fortæller børnebibliotekar Lotte Bielefeldt:

”For lidt siden kom der en lille fyr hen til skranken. Han fortalte at han havde stemt på den kandidat der havde lovet slik, så nu ville han gerne have det udleveret. Jeg forklarede, at sådan fungerede det ikke helt. Det blev han ret skuffet over”.

Alle børn kan stemme, sidste frist for at deltage i årets valg er 18. juni, hvorefter der både kåres en lokal og national vinder af valget.