Kom ind på biblioteket, og læs, leg og lær!

Esbjerg Kommunes Biblioteker er fyldt med fortællinger om eventyrlige prinsesser, farlige monstre, gakkede onkler og alt derimellem. I børneafdelingerne på Hovedbiblioteket og vores lokal- og bydelsbiblioteker kan både børn og voksne finde inspiration til nye læseoplevelser, bruge krop og sanser og ikke mindst lære en hel masse nyt.

Indsats for læselyst

Icon Description

Læselyst handler om glæden ved at læse.

På Esbjerg Kommunes Biblioteker er vi optaget af læselyst, der de seneste par år har været dalende blandt danske børn. Det vil vi gerne være med til at ændre på.

Læselysten blandt danske børn har været dalende de seneste par år, og mange børn ser læsning som en pligt, der er forbundet med skolen, frem for en positiv oplevelse, som de gerne vil bruge deres fritid på. Det konkluderes blandt andet i undersøgelsen Børns læsevaner 2017.

Derfor arbejder vi på Esbjerg Kommunes Biblioteker aktivt med at styrke børns læselyst. I vores daglige arbejde på biblioteket fokuserer vi på at skabe et miljø, der indbyder til læsning, læring og leg, så børnene får positive forbindelser til læsning. Det skal både være informativt og sjovt at gå på biblioteket.

Bibliotekarens rolle

Vi vil sammen med jer som lånere inspirere til læselyst. Det er gennem samtaler om litteratur, børnenes interesser, og hvad de kan lide at læse (eller hvorfor de ikke kan lide at læse), at vi kan pejle os ind på, hvilken genre, forfatter eller specifik bog det enkelte barn kunne blive nysgerrig på. Vi holder os opdateret på nye bøger, og ellers kan vi søge os frem til netop den litteratur, som dit barn efterspørger.

Digitale medier

Digitale medier kan også øge læselysten. Er dit barn oprettet som låner på biblioteket (hvis ikke, klik her), kan dit barn tilgå eReolen GO! ved at logge ind med sit brugernavn og adgangskode til biblioteket. På den måde har dit barn adgang til e-bøger og lydbøger, der er specifikt rettet mod de 7-14-årige. Appen er let at tilgå. 

Læselystprojekter

Vi er involveret i flere projekter, der har læselyst og læsefællesskaber som omdrejningspunkt. Her arbejder vi sammen med forskellige samarbejdspartnere i kommunen, så vi i fællesskab kan øge glæden ved læsning og litteratur hos børn og unge i kommunen.

Fortælletræet

Icon Description

En læsehule med masser af aktiviteter

På Hovedbiblioteket fik vi i 2019 Fortælletræet, der står som centrum i FamilieZonen og indbyder til lige dele læsning og leg. Børn og barnlige sjæle kan kravle rundt på træets rødder, samtidig som der er mulighed for at læse sammen eller krybe i ly i træets hule.

”Børnene sidder under træet og får fortalt en historie. Det er os, der går rundt og sidder under kronen. Grenene stikker ind i taget. Det er træet, der er vokset sammen med huset. Jeg har siddet inde i træet og filosoferet, og jeg tror helt bestemt, at jeg har hørt det gro. Jeg åbner en låge i stammen, og der er en bog om guldsmede derinde.”


Fra pamfletten Fra kælder til kvist. Folkebiblioteket i Esbjerg 2019. Tekst: Simon Holm Pedersen. Idé: Bo Knudsen

 

I midten af Familiezonen på Hovedbiblioteket står Fortælletræet. Her kan du sætte dig ind i træets hule i en stille stund, hvor du læser en bog alene eller sammen med din familie. Du kan også kravle rundt på træets nederste grene og lege blandt dets rødder. Her er masser af muligheder for undren og fordybelse. Vi afholder også flere arrangementer, der foregår ved Fortælletræet, blandt andet højtlæsning. Hvert år d. 24. januar fejrer vi Fortælletræets fødselsdag med fokus på læsning, leg og fortællinger.

Manden bag Fortælletræet

Multikunstneren Thomas Dambo står bag Fortælletræet, som blev plantet i 2019. Materialerne til Fortælletræet består af genbrugte og bæredygtige materialer, som kommer mange forskellige steder fra, så der ikke er én gren på Fortælletræet, der er ens, hverken i farve eller form. Det giver Fortælletræet et helt unikt udseende og gør træet til et særkende for Hovedbiblioteket.

Forgreninger af Fortælletræet

I 2020 indviede Bakkeskolen sin egen forgrening af Fortælletræet som led i projektet Fortællingen flytter ind på Bakkeskolen, der er støttet af Statens Kunstfond. Forgreningen står i skolens bibliotek og indbyder til læselyst og fantasi.

Det er vores intention, at der kan dukke mange flere forgreninger af Fortælletræet op rundt omkring i kommunens skoler, så vi på den måde kan være med til at skabe læselyst og vække glæden ved litteratur og bøger blandt kommunens elever.

Vaden – for de 0-3-årige

Icon Description

For de 0-3-årige har vi på Hovedbiblioteket området Vaden. Her kan børnene tumle og lege i et sikkert og sansestimulerende miljø, som både egner sig til småbørnsfamilier samt dagplejere og pædagoger fra dagtilbud. Der er også mulighed for at spise medbragt mad. På vores lokal- og bydelsbiblioteker er der selvfølgelig også plads til kommunens yngste borgere.

Eventyret begynder – for de lidt større børn

Icon Description

På Hovedbiblioteket finder du rummet Eventyret begynder, og det er virkelig her, at dit barns eget læseeventyr begynder. I Eventyret begynder finder du helt lette bøger til dit barns læsestart samt eventyrbøger og kapitelbøger til højtlæsning. Her kan børnene klæde sig ud, opføre deres eget eventyr og meget mere. Rummet bruges også til besøg fra kommunens dagtilbud.

Gaming – for børn under 15 år

Icon Description

Er dit barn en gamer og under 15 år? Så kan hun eller han booke en tid til en gamer-PC hos bibliotekaren og spille alene eller sammen med sine venner. På Hovedbiblioteket er der også adgang til Wii og PlayStation 4.

Ude.nu - Specielt for skoler og dagtilbud

Icon Description

Ude.nu

Er du dagplejer, pædagog eller lærer, og har du brug for inspiration til lærerige og morsomme aktiviteter udenfor institutionens vante rammer?

ude.nu kan du finde alle bibliotekets tilbud til skoler, børnehaver og daginstitutioner.

Vi tilbyder alt fra rundvisning på Hovedbiblioteket og lokalbibliotekerne til forløb om eventyr, bookdates, kildekritik og meget mere. Tilbuddene har fokus på at styrke læselysten og læsefællesskaber, og at børnene lærer bibliotekets mangfoldige verden at kende.

De forskellige tilbud kan bookes, som de er. De kan også kombineres eller tilpasses efter jeres behov. Book på ude.nu, så tager vi en snak om, hvad der passer bedst for jer.

ude.nu er det digitale samlingssted for tilbud fra biblioteket og alle de andre eksterne læringsmiljøer i Esbjerg Kommune til dagtilbud og skoler. På ude.nu kan du som dagplejer, pædagog eller lærer hurtigt og nemt få et overblik over mulighederne for at inddrage eksterne forløb i aktiviteter og undervisning, herunder orientere dig i læreplanstemaer og mål for hvert enkelt forløb.