Praktikanten og fodboldmagi

02.11.23
Hej, jeg hedder Frode og går i niende klasse. Jeg har været i praktik på biblioteket. Jeg elsker fodbold og har her skrevet om en vigtig periode i dansk fodboldhistorie og om en film, man kan se på Filmstriben. Og du kan også låne bøger om emnet på biblioteket. God læselyst.

Historien om Danmarks herre fodboldlandshold fra 1979 til EM 1992 er ret spændende. Kurt Nilsen hed den daværende landstræner, han var på posten i perioden fra 1976-1979. Han var amatør og havde også et lille værtshus på Nykøbing Falster. Han havde ikke haft opnået noget med Danmark og blev derfor udskiftet med tyske Sepp Piontek, som blev sat ind op til VM 1982. Danmark missede kvalifikationen til VM, selvom Sepp Piontek ellers sagde, at Danmark havde kvaliteterne til det. Piontek fik en sidste chance af DBU: Danmark skulle kvalificere sig til EM 1984. EM 1984 var et specielt EM, vi blev blandt andet præsenteret for den nye ”wonderkid” Jesper Olsen og vi havde Preben Elkær og selvfølgelig Michael Laudrup.

Danmark havde en svær kamp forude hvis kvalifikationen skulle i hus, nemlig mod England på Wembley, nok det sværeste stadion at spille på. Danskerne ankom til London og begyndte træningen med det samme. Men så sker det værste mareridt, Preben Elkjær er ude af start 11’eren med en skade. Startfløjtet lyder og kampen er i gang. Vi begynder med en stor chance til Danmark, hvor Allan Simonsen laver en lang bold til Michael Laudrup, men Laudrup skyder lige forbi. Der går lidt tid men så får Danmark straffespark, det er Allan Simonsen der træder op. Og 1-0! 

Så sker der ikke så meget ud over til sidst i kampen, hvor englænderne har skud på mål, men Ole Qvist tager den. Dommeren fløjter af og vi vinder 1-0 over England og har dermed kvalificeret os til EM 1984. Danmark får dog en meget svær gruppe mod Frankrig, Belgien og Jugoslavien. Deres første kamp er mod Frankrig og Piontek siger til pressen ”Vi ville være meget glad for uafgjort”. 12 juni 1984, kamp dag. Startfløjt lyder og kampen begynder. Klaus Berggreen blev sat på en kæmpe opgave, nemlig at mandsopdække nok den bedste spiller i den tid, nemlig Michel Platini. Vi får også at se den kommende landstræner, der på det tidspunkt var ungdomslandstræner, nemlig Richard Møller. Men så sker der det, der ikke måtte ske: en skade. Og ikke til en hvilken som helst spille, det var nemlig Allan Simonsen, som efter et sammenstød med Yvon le Roux, udgår med et brækket ben! 

En sang til Allan Simonsen og VM 1986

Landsholdet skriver efter kampen en sang til Allan Simonsen som en hyldest. Danmark ryger for øvrigt ud i semifinalen, til Spanien, efter et verdenskendt misset straffespark af Preben Elkjær. Men holdet spillede godt. Sepp Piontek har bevist, at Danmark har kvaliteter og det vil han uddybe til VM 1986 i Mexico. Danmark har aldrig været med i gruppespillet til VM, men man havde høje forventninger til det danske landshold efter den flotte præstation til EM.

Danmark spiller også fremragende, tænk bare på resultatet 6-1 over Uruguay! Danmark toppede deres pulje. De kommer dermed i 1/8 finalerne mod, ja, igen, Spanien, og danskerne vil gerne have hævn efter nederlaget i EM. Danmark kommer stærkt ind i kampen og kommer foran 1-0 efter et straffespark af Jesper Olsen. Men der går ikke langt tid før den spanske angriber Emilio Butragueño, som kommer til at blive en nøglespiller i denne kamp, reducerer til 1-1 efter en fejlaflevering af den selvsamme Jesper Olsen, er sikker på at folk der så den kamp, stadigvæk husker den tilbagelægning som de også husker Elkjærs missede straffespark i 1984. 

Dansk fjantelov

Spanien ender med at vinde hele 5-1 til Spanien, hvor Emilio Butragueño scorer fire af målene. EM 1988 er en mindre fiasko, da Danmark ryger ud i det indledende gruppespil. Det viser sig så også at være den sidste internationale turnering for landstræner Sepp Piontek, eftersom han ikke forlænger sin kontrakt, da nogle journalister har gravet ned i hans økonomi og ser at han har haft været i skattely. Danskerne var meget skuffede, og især spillerne, så som den nye målmand Peter Schmeichel, var godt trætte af det. Da man så spurgte Sepp Piontek indtil det sagde han bare, at det var dansk fjantelov. 

Man er derfor ude efter en ny landstræner til det kommende VM i 1990. DBU starter med at kigge på assistenttræner og ungdomslandsholdtræner Richard Møller. Men de går i stedte med tyskeren Horst Wohlers, men det blev dog aldrig, da han ikke var parat. Så DBU var nødt til at komme ud til Richard Møller og ”bønfalde” ham om at blive landstræner, så det blev han. Møllers første mission var VM 1990, hvor han skulle få det danske landshold i form igen, men det ville blive en stor opgave da stjernen fra Danmark, Michael Laudrup, gik af holdet som en slags ”demonstration” mod Richard Møller. Det skulle vise sig at Richard skuffede, da de ikke fik kvalificeret sig til dette VM, så Richard hang i en på tynd tråd, men fik en sidste chance med EM 1992. 

Sommeren 1992

Danmark kommer ind i EM 1992 på en dramatisk måde. I første omgang havde Danmark ikke kvalificeret sig, men så udbrød der krig i Jugoslavien og det endte med, at Danmark fik deres plads! Men der var et problem da de danske fodboldspillere var taget på ferie, da de troede, med god grund, at de var ude af EM. Da de så mødte op til EM omtalte Peter Schmeichel holdet som ”halvtykke feriedrenge”, så der skulle arbejdes på formen. Danmark kom i en svær gruppe der består af: England, Sverige og Frankrig. På det danske landshold var der ikke nogen, der blev behandlet anderledes, de blev kaldt folkets hold, men der var dog én der blev behandlet lidt anderledes nemlig Michael Laudrups lillebror Brian Laudrup som var blevet på holdet i modsætning til storebror Michael. Så nu havde Danmark altså nogle klassespillere så som Brian Laudrup, Peter Schmeichel og Flemming Povlsen, så nu skulle Richard Møller ”bare” finde en måde at få dem i form på. 

Og det går faktisk meget godt. De fleste husker sikkert Lars Elstrups afgørende mål mod Frankrig der sender Danmark i semifinalen mod forhåndsfavoritterne fra Holland.

Holland var nok et af de bedste hold på det tidspunkt, hvor de havde spillere som Gullit, Van Basten, Rijkaard og Bergkamp. Danmark har alt at vinde og intet at tabe, ingen tror på dem. Det bliver en meget fysisk kamp mellem de to hold, en kamp der ender 2-2 og kampen fortsætter dermed i forlænget spilletid hvor Holland har alt spillet, men med kæmperedninger fra Peter Schmeichel, redder Danmark sig frem til straffesparkskonkurrencen. Alle danskerne scorer på deres fem spark. Marco Van Basten, som plejer at være stensikker på straffespark i Milan, bliver hapset af Peter Schmeichel. Danmark er mirakuløst videre til finalen mod Tyskland! 

”Den ramte jeg lige i røven”

Så er det EM-finale, Tyskland mod Danmark. Det er en kæmpe triumf, at Danmark overhovedet er kommet i finalen. Kampfløjtet lyder og de er i gang. Med en meget dramatisk start på kampen, hvor Tyskland har det meste af spillet, kommer Danmark altså foran. John ”Faxe” Jensen” scorer på et hammergodt skud, eller som han selv sagde ”Den ramte jeg lige i røven”, 1-0 til Danmark. Og igen i anden halvleg har tyskerne det meste af spillet, og mange skud, hvor vi skal være glade for at vi havde Peter Schmeichel på mål. Efter en periode i kampen, hvor man hele tiden troede at Tyskland ville score, får Kim Vilfort bolden og scorer. 2-0 som også bliver kampens resultat. Feriedrengene er blevet europamestre og træneren, ingen troede på, skabte den nok største triumf i dansk sportshistorie. 

Dokumentarfilm og bøger

Det er den fortælling man kan opleve i dokumentarfilmen ”…og det var Danmark” som man kan se på Filmstriben. Det er en god dokumentarfilm, da den giver mig, som ikke levede dengang, et godt indblik ind i hvordan det gik til og jublen omkring det. Min far kan eksempelvis huske, hvor han var, dengang finalen blev spillet. Jeg syntes også det er fedt, at de har puttet små lydfiler under, fx da Allan Simonsen med da han skal til at sparke et straffe, kan man høre ham tale ind over og sige, hvad han tænkte i det øjeblik. 

Hvis man vil vide mere om emnet, kan man også læse bøgerne ”Triumfen” og ”Mirakelmageren” eller se spillefilmen ”Sommeren´92” som netop handler om EM.

God fornøjelse og tak for at I læste med. 

/Frode

Materialer