Succeserne du måske gik glip af

Af Anonym ( )
21.01.22
Nåede du ikke at læse disse eftertragtede bøger? Nu har du chancen!

Du kender det sikkert godt: Den bog, du har mest lyst til at læse, er ikke hjemme. Men fortvivl ej!

Vi har her samlet 12 af de bedste og mest populære bøger fra de sidste par år, som står og venter på dig. De er nemlig tilbage på hylden hos os.

/ Anna Kirstine Havdal Pedersen og Lissi Møller

Isola af Katrine Engberg

Femte bind i serien om efterforskerne Anette Werner og Jeppe Kørner, handler om en halv torso, som bliver fundet i en gammel kuffert, som kan spores til Bornholm. Kørner har egentlig orlov, og tilbringer sin tid på klippeøen med at fælde træer. Heldigvis for Werner kan han ikke lade være med at blande sig i opklaringen af sagen om en halv torso, der bliver til et helt lig. Ensomhed, drømme, ulykkelig kærlighed og en kristen sekt er ingredienserne i denne letflydende og veldrejede krimi.

Pige, kvinde, andet af Bernardine Evaristo

Pige, kvinde, andet af Bernadine Evaristo vandt Bookerprisen i 2019 og er kåret til Årets bog i England 2020. Det er en roman om køn, race og klasse og er derfor virkelig oppe i tiden. Pige, kvinde, andet er en stor og forgrenet fortælling om det moderne kvindeliv. Romanen følger 12 vidt forskellige, men dog forbundne karakterer og deres liv i England. Da det er så mange forskellige karakterer, spænder persongalleriet vidt i alder, seksualitet og social status. Fælles for dem alle er, at de alle søger efter noget – en fælles fortid, en meningsfuld fremtid, anerkendelse eller et sted at høre til. Bernadine Evaristo har skrevet en varm, humoristisk og nuanceret fortælling om livet som kvinde, hvis lige ikke er set før.

Læs anmeldelse af Pige, kvinde, andet på Litteratursiden

Sjælemaleren af Ildefonso Falcones

Ligesom Falcones’ store gennembrudsroman Havets katedral foregår denne i Barcelona omkring århundredeskiftet. Byen er præget af uro mellem overklassen og den katolske kirke på den ene side, og anarkister og oprørske arbejdere på den anden side. Den unge talentfulde keramiker Dalmau stammer fra arbejderklassen, men inviteres ind i overklassen pga. sit talent. Romanen er historien om hans udvikling i forhold til kunsten og klassedilemmaet. Samtidig er det en beskrivelse af den del af Barcelona, som blev bygget omkring år 1900 af bl.a. arkitekten Gaudi.

Læs anmeldelse af Sjælemaleren på Litteratursiden.dk

Aftentid og morgengry: forhistorien til Jordens søjler af Ken Follett

Jordens søjler foregår i England i 1100-tallet, og handler om at bygge en katedral. Aftentid og morgengry er forhistorien, som tager os med tilbage til årene 997 til 1007, lige før middelalderen, hvor vi følger tre personer: Håndværkeren Edvard, der mister sin kæreste i et vikingeangreb og forsøger at starte en ny tilværelse i byen Kingsbridge. Den adelige unge kvinde Ragna, der kommer fra Normadiet til England, for at gifte sig. Og Aldred, som er en ung, fremsynet og handlekraftig munk. Gennem disse tre personers historie, skildres et England i en brydningstid med en vaklende kongemagt og uro mellem magthaverne fra adelen og kirken. Ken Follett har skrevet endnu en dramatisk og historisk roman på 800 sider. 

Hvide blomster af Sissel-Jo Gazan

Flere af Gazans bøger er både en plotdrevet fortælling med en indbygget krimigåde, og en leksikalsk roman om et videnskabeligt speciale, i dette tilfælde botanik og tatovørkunst!
I Hvide blomster fortælles historien af teenageren Jenny, og historien udspiller sig i udkantsdanmark i starten af 1990’erne. Jenny lever sammen med sin mor, som er tatovør og driver sin egen uautoriserede plejevirksomhed for unge, der er faldet igennem det såkaldte sikkerhedsnet. Krimigåden indbefatter en forsvundet teenager, et muligt selvmord og en mordbrand. Svigt, hævn og incest er temaerne i denne socialt indignerede roman, der er spændende som en krimi. 

Læs anmeldelse af Hvide blomster på Litteratursiden.dk

Bob af Helle Helle

BOB af Helle Helle handler om et kærestepar fra Lolland, som har fået en etværelses ovenpå tanken i Vanløse i 80’erne. Kæresteparret består af jeg-fortælleren fra Helle Helles tidligere roman “de” og Bob.  Jeg-fortælleren fortæller udelukkende om Bobs liv – især den del, som hun ikke kender til. Hun har travlt med sit studie, og er ikke så meget hjemme. Bob ved ikke rigtig hvad han skal. Han ved ikke hvilket studie han skal vælge, og han skal finde et arbejde. Lidt efter lidt sygner Bob hen. Han, der før stod tidligt op, sover nu dagen væk, og længslen og savnet er tydeligt for læseren. BOB er en roman om frihed; om forskellen på at ønske sig fri og at være fri.

Læs anmeldelse af BOB på Litteratursiden.dk

Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen

Denne historiske roman er blevet kaldt en western, der foregår på den jyske hede. Midt i 1700-tallet drager Ludwig von Kählen, som er en historisk person, ud på den jyske hede, for at forsøge at opdyrke landet. Han bliver kongelig landmåler, men er i øvrigt overladt til sig selv med den uoverskuelige opgave. To kvinder kommer ind i hans liv; taterpigen Anmai Mus, som han adopterer, og kvinden Ann Barbara, som først er hans husbestyrerinde og siden hans kone. Heden og naturen er beskrevet udførligt og sansende, som den barske modstander i den ulige kamp.

Læs anmeldelse af Kaptajnen og Ann Barbara på Litteratursiden.dk

Nattens udyr af Michael Katz Krefeld

Nattens udyr er andet bind i serien om politikommissær Cecilie Mars – en hårdkogt, cokemisbrugende opklarer, som ikke er så nøjeregnende med sine egne metoder, når hun jagter forbrydere. Historien her tager udgangspunkt i virkelige begivenheder. En mand skaffer sig adgang til et yogahold, fremprovokerer en konflikt, skyder omkring sig og dræber en del af kvinderne. Manden er medlem af et netværk af incels, der kalder sig ”Enhjørninge-Selskabet”. Incels er mænd, som føler sig overset og kasseret af kræsne kvinder, og derfor hader kvinder så meget, at de heltekårer hinanden, når de slår kvinder ihjel. Sammenligningen med Lisbeth Salander fra romanen Mænd der hader kvinder af Stieg Larsson – er oplagt.

Læs anmeldelse af Nattens udyr på Litteratursiden.dk

Man skulle nok have været der af Thomas Korsgaard

Man skulle nok have været der af Thomas Korsgaard er tredje og sidste bind i trilogien om Tue. Tue er blevet smidt ud af sin lejlighed og har ingen steder at tage hen. Forældrene er udelukket, så han bevæger sig rundt i København med sin sportstaske og sover på sofaer her og der. Han møder Victoria og overnatter på sofaen hos hende og hendes mor – en succesfuld arkitekt. Tue har dog ikke pli med hjemmefra, og snart er han på gaden igen og må søge ly forskellige steder. Man skulle nok have været der er en humoristisk, tåkrummende og hård fortælling om rodløshed, uretfærdighed og om en ung mands forsøg på at finde hjem.

Læs anmeldelse af Man skulle nok have været der på Litteratursiden.dk

Kærlighed

Kærlighed handler om kendte og ikke så kendte menneskers kærlighed gennem livet. Det er stærke kærlighedshistorier fra det virkelige liv, og vi får som læsere adgang til historier fra vidt forskellige danskere og deres forhold til kærlighed. Det er Anders Agger, der har indsamlet historierne og fotografen Mingo har taget billederne.

Læs anmeldelse af Kærlighed på Litteratursiden.dk

Overleverne af Alex Schulman

Overleverne af Alex Schulman handler om tre brødre og deres årlige sommerferie på en ødegård i Sverige sammen med deres mor og far. Rammen for fortællingen er, at de tre brødre tager op til ødegården, som de ikke har set i 20 år, for at sprede deres mors aske. Romanen tager læseren tilbage til en særlig sommer på ødegården, som ændrede alting og som ingen af dem har talt om siden. Gennem romanen har man som læser en fornemmelse af, at ikke alting er helt, som det burde være – men det er svært at sætte en finger på, hvad det er. Ved hjælp af én sætning får man indblik i tragedien, og derefter giver det hele mening. Overleverne er en roman om at rejse tilbage i barndommens dunkle landskab, for at undersøge de tidlige minder, og hvordan de former livet. Det er en smuk fortælling om omsorgssvigt, tragedie og sorg, der giver stof til eftertanke.

Læs anmeldelse af Overleverne på Litteratursiden.dk

Rampen af Jesper Stein

Rampen af Jesper Stein er en autobiografisk roman om Jesper Steins egen opvækst. Efter 29 års ægteskab forlader Finn Stein Larsen sin kone til fordel for en elev. Forældrene bliver skilt, faren flytter ud og tilbage er Jesper og moderen. Moderen, Jytte, er så såret, vred og bitter, at det kommer til at forpeste hele hendes liv. Hun udvikler et alvorligt alkoholmisbrug, og hun kræver udelt loyalitet af sin søn. Det er en stærk (og til tider morsom) bog om den svære forældre-barn-relation, om opvækst og skilsmisse og om de traumer fra barndommen, som præger resten af livet.

Læs anmeldelse af Rampen på Litteratursiden.dk