Snebær af Mette Sø

02.04.20
__________

”Snebær” er en roman om en kvindelige modstandsgruppe i København under 2. verdenskrig. De tre unge kvinder med kodenavnene Pim, Spot og Moskva, kender ikke hinanden, og bliver ført sammen for at løse sabotageopgaver.

Moskva, som også hedder Maggie, er kun 19 år, og hun flytter rundt fra logi til logi, for at sikre sig, at hun ikke bliver stukket. Hun har affundet sig med, at det er farligt at kæmpe mod besættelsesmagten, men hun er også bare den unge Maggie, som går hjem med den smukke mand fra jazzklubben. Han viser sig at være at være på tyskerne hold, og det får fatale konsekvenser. Da de tre kvinder får besked om at forholde sig i ro og vente med opgaverne, taber de tålmodigheden, og går i gang med en stor aktion.

”Snebær” er skrevet i 2013, så sproget og skrivemåden er nutidig og troværdig, selvom handlingen er henlagt til 1944. Det er fundamentalt spændende at følge de 3 handlekraftige kvinder, og romanen formår tilmed at skubbe til tanker om, hvordan det er at leve, når man er ung og sætter livet på spil, for noget der er vigtigere.

/ Lissi