Fra filmen Logan Lucky

Verdens sjoveste film?

31.05.23
Humor er en underfundig størrelse. Hvad jeg synes er grinagtigt og skønt, kan andre opfatte som ligegyldigt og tamt.

Humor kan ikke sættes på formel. Nogle gange skraldgriner man, andre gange smiler man over underfundigheden, mens man måske ler stille og roligt dybt nede i maven. Så jeg kan ikke sige: Her er tre film som alle vil synes er sjove. Fællestrækket er dog, at humor gør noget godt for os. 

Så det jeg kan gøre, er at udvælge tre film på Filmstriben, som jeg synes er sjove eller som belyser emnet humor. Så kan I se med og se om det rammer jeres smag. Den ene af de tre film er en dokumentarfilm der undersøger, hvordan en sjov mand gør, når han skal være sjov. 

God fornøjelse.

PS: Nej, det er ikke verdens sjoveste film jeg nævner her. Men mindre kan også gøre det. 
 

Sorry to bother you

Cassius Green (der kaldes "Cash") er en ung sort mand i økonomiske problemer. Vi er i Detroit i en alternativ udgave af vores egen tid. Cash får job som telefonsælger i firmaet RegalView. Da Cash finder frem til sin "hvide sælger-stemme" får han succes og stiger i graderne. Men det går også op for Cash, at det firma han arbejder i, ikke har helt rent mel i posen. Samtidig må Cash også kæmpe for kærligheden og sine venskaber. Filmen er Boots Rileys, der også har skrevet filmen, debut som filminstruktør.
"Sorry to bother you" er en unik og ganske overrumplende film. Satiren er skarp, humoren underfundig og måden at skabe en alternativ udgave af vores egen virkelighed på er helt sublim. Det ligner Detroit anno 2018 men små ting er anderledes. Filmen er velspillet og er noget af det mest nyskabende jeg har set i flere år. En skarp, skarp kritik af kapitalismen og andre skyggesider af vores moderne forbrugssamfund.

Logan Lucky

De to Logan-brødre, Jimmy (Channing Tatum) og Clyde (Adam Driver), har det svært. Jimmy, der halter på det ene ben, er lige blevet fyret og Clyde, der mangler nederste del af den ene arm, har et trist arbejde på en bar. Så de begynder at planlægge et spektakulært kup på en racebane. Men den sprængstofekspert, Joe Bang (Daniel Craig), de skal bruge til at ordne pengeskabet, sidder i fængsel. Så det første skridt er at befri Joe og så kan kuppet ellers gå i gang. Filmen er instrueret af Steven Soderbergh.
Logan Lucky er en herlig lille film. En hyldest til den lille mand, arbejderen i det amerikanske samfund, og en klassisk Soderbergh-kupfilm med Robin Hood-analogier. Skuespillerne gør det fremragende og specielt Daniel Craig er forrygende i en rolle, der er meget langt væk fra hans James Bond comfortzone. Selve kuppet er godt tænkt og i det hele taget er det en film, der konstant underholder og som efterlader en med et smil på læben.

Den anden side

Gennem en periode på fire år, fra 2012 til 2016, følger vi Anders Matthesen gennem tykt og tyndt. Der er frustrationerne op til et show og den store lettelse når de gode anmeldelser tikker ind. Der er tilbageblik til Matthesens unge dage, hvor der optræder arkivbilleder, og flere scener hvor Matthesen reflekterer over det at være en skabende kunstner. Jeg indrømmer det gerne: dansk stand-up er ikke min kop the. Men efter at have set denne fine portrætdokumentarfilm om Anders Matthesen må jeg så også i samme åndedrag indrømme, at den mand både er ret sjov og ret kompleks. Filmen er en teknisk lækkerbisken, klipningen er helt formidabel, og vi kommer godt ind under huden på Anden. En intelligent mand der fornemt reflekterer over det at være kunstner. Et seriøst og vedkommende portræt.
 

Tags
Materialer