Kærligheden kæmper!

01.02.21
Kærlighed er et smukt begreb. Det favner meget, på mange måder favner det alt. Og, hvis man skal op på den store klinge, er kærligheden dét, der gør livet værd at lave.

Som der meget rammende står i ”Den store danske”: Kærlighed er på en gang den enkleste og den mest komplicerede af menneskelige indstillinger, som griber ind i hele det øvrige bevidsthedsliv.

Kærlighed, er som genrebegreb, også noget af det mest populære i forhold til fiktionsværker. Fra det romantisk kvalmende til det poetiske og subtile. 

Kærlighed på Filmstriben

Filmstriben, vores digitale filmtilbud til jer, bugner også af film, hvor kærligheden spiller en central rolle. Ja, kan man næsten komme på en film, eller en bog, hvor kærligheden ikke spiller en rolle?

Jeg vil her komme med fem bud på lidt anderledes kærlighedsfilm, som man kan se på Filmstriben.
 

Silver Linings Playbook

Feel-good-film. Den slags film vi alle har brug for. Også lige nu, nu måske specielt lige nu. Et romantisk komediedrama af den fineste slags. En film, der kan gøre os lidt forelsket i selve livet. Silver Linings Playbook fra 2012 er en sådan type film. Velspillet, velskrevet og fyldt med vitaminer til en grå vinterdag. 

Camper 303

"Camper 303" er en dejlig lille film. Fyldt med varme, livsklogskab og kærlighed. Det er en film der spreder farver i en grå hverdag og de to hovedroller, og specielt kemien imellem dem, er ganske forrygende. Desuden bruges rejsen på en fornem måde, både konkret og i overført betydning. 

Skin

Meget intens, vedkommende og atmosfærefyldt lille film. I den altoverskyggende rolle som Bryon leverer Jamie Bell en helstøbt og meget fysisk præstation. Handlingen er meget klassisk (en person ønsker at komme ud af et betændt miljø men miljøet vil ikke lade personen komme afsted) men det er en type historie, som godt kan tåle at blive gentaget - historien om at man godt kan lægge hadet og volden bag sig og starte på en frisk, er dybest set fortællingen om tilgivelse og om at blive et bedre menneske, historien om hvordan kærligheden kan ændre alt. 

Frantz

"Frantz" er en formidabel film, der på en meget kløgtig måde både leger med filmsproget og vores forventninger. En ægte kærlighedserklæring til filmmediet. På overfladen ligner den et klassisk melodrama fra studiefilmens storhedstid, men der er meget mere på spil. Filmens instruktør François Ozon skærer lag på lag af fortællingen, en fortælling der overordnet set handler om krigens gru, om kærlighed, men hvor kernen er "måden at fortælle på". Hvad er sandt og hvad er opdigtet?

At elske Pia

"At elske Pia" er en modig og ambitiøs film. Den er heldigvis også både vellykket og rørende og bevæger sig aldrig over i at blive følelsesporno. I midten står Pia som en troværdig karakter, et ægte menneske, fyldt med kærlighed og mod på livet. Kombinationen af stilen vi kender fra mange dokumentarfilm og så fiktionen, sidder lige i skabet. Flere steder er det faktisk svært at skelne mellem, hvornår fiktionen afløser virkeligheden og omvendt, og det gør at filmen, rent analytisk, er et spændende bekendtskab. Rent teknisk er filmen veludført, fine billeder og gode stemninger

Endnu mere kærlighed!

Og, hvis du har brug for mere, kan du følge dette link, hvor folkene bag Filmstriben har samlet de 253 film der har kærlighed som emneord. 

 

Tags