Kender du Sallys far?

Han er pinlig, bander og lyver – og er verdens bedste far.

Det er efterhånden mange årtier siden, at fædre blev præsenteret som distancerede og fåmælte figurer i dansk børnelitteratur. Heldigvis. I mange børnebøger er fædre lige så nærværende og kærlige som mødrene, og i mange tilfælde er det (også) faren, som passer og putter, henter fra børnehave, smører madpakker og laver mad.

Sallys far-serien

Et af de nyeste eksempler er den herlige og morsomme billedbogsserie Sallys far af forfatter Thomas Brunstrøm og illustrator Thorbjørn Christoffersen, der henvender sig til de 4-7-årige (og deres ældre søskende og voksne!). Sallys far finder altid på løjer, og hans moralske kodeks peger måske ikke helt mod nord, når han pynter på sandheden i sine vilde historier. Han snakker med babystemme over for Sallys venner, når han henter hende i skolen. Han bander så meget, at Sally laver en bandekasse, fordi hun synes, det lyder grimt. Og han har de mest fikse ideer, der ikke altid lykkes helt som planlagt. Sallys far beslutter for eksempel lige pludselig, at de skal tage på telttur, fordi børnene sidder for meget med deres iPads. Han har bare ikke nogen ide om, hvordan man slår telt op, finder vej i skoven eller tænder bål.

Verdens bedste

Ja, Sallys far er til tider pinlig, og han både bander og lyver mere, end hvad godt er, synes Sally. Nogle gange er Sallys far faktisk mere barnagtig, end Sally er, blandt andet da han ikke vil indrømme, at han er faret vild i skoven, eller at han har tabt i Matador. Men Sallys far har hjertet på rette sted, og så er han verdens bedste far for Sally og lillebroren Eddie. Han er tilstedeværende, opmærksom og engageret i sine børns liv. Så selvom Sally nogle gange kan blive træt af sin far, ender Sallys far-bøgerne altid med en forsoning mellem voksen og barn, hvor begge parter ser ud til at lære lidt af – og om – hinanden.

Lån bøgerne på biblioteket eller eReolen

Første bog i serien, Dengang Sallys far var dreng, udkom i 2015, og siden er det blevet til i alt ni bøger. Sidste bog i serien er Sallys far er en dårlig taber fra 2020. Du kan låne bøgerne på biblioteket og som lyd- eller e-bøger på eReolen.

Sallys far er langt ude i skoven til mini-ORDfest

Esbjerg Kommunes Biblioteker afholder en årlig børnekulturfestival kaldet ORDfest, hvor biblioteket samarbejder med pædagoguddannelsen på UC SYD og kommunens børnehaver. Fokus er på børnenes egne fortællinger, som styrkes gennem arbejdet med en billedbog. Du kan læse mere om ORDfest her.

I år er meget anderledes, og derfor har Esbjerg Kommunes Biblioteker i stedet lavet en mini-ORDfest. De tilmeldte institutioner modtager en pose med et eksemplar af Sallys far er langt ude i skoven og et idekatalog med forskellige aktiviteter, der passer til bogen. Torsdag d. 25. marts er der et fælles højtlæsningsevent, hvor pædagogerne læser bogen højt for børnene.