Se filmen Mary Shelley på Filmstriben

Når film vækker læselyst

08.11.22
Ofte går det den anden vej rundt: Når man har læst en bog, vil man gerne se filmatiseringen.

Og det er jo en klassisk disciplin at filmatisere en bog – og noget hvor man er garanteret x-antal solgte billetter, da bogens fans ofte gerne vil se filmudgaven.

Men det kan også gå den anden vej rundt: Når man har set en film, kan man få lyst til at opsøge bogen, den er baseret på, eller andre bøger.

Jeg vil her komme med fire bud, friske fra Filmstriben, på film, der faktisk kan være med til at understøtte, og måske vække, din læselyst. Derudover vil jeg henvise til bøger, som du kan supplere filmoplevelsen med, bøger der kan gøre oplevelsen endnu større. 

Så jeg håber på, at I vil tage med på en lille rejse. 

Dommedag nu

"Saigon. Shit." Vi er Vietnam under Vietnamkrigen. Kaptajn Willard fra den amerikanske hær sendes på en hemmelig mission: han skal sejle dybt ind Cambodias jungle for at finde frem til oberst Kurtz og dræbe ham. Kurtz er, efter hvad Willard får at vide, blevet sindssyg. Det bliver til en rejse ind i mørkets hjerte. 

Coppola skildrede i 1979 både krigens og det menneskelige vanvid i dette mesterværk. Ambitiøs, nådesløs, kynisk. Ja, filmen har Vietnamkrigen som bagtæppe, men dybest set er det en universal antikrigsfilm om krigens uvæsen - "The horror! The horror!" Filmen er utrolig velspillet og er en visuel perle. Et af filmhistoriens helt store værker som er ældet med fornem ynde.

Coppolas film er baseret på Joseph Conrads kortroman Mørkets hjerte som er noget helt andet end filmen. Bogen foregår i Congo i 1800-tallet. Men filmen fanger essensen i Conrads mørke fortælling.

Carsten Jensens fremragende roman Den første sten har også lånt meget hos Conrad, om rejsen ind i mørket. 

Dame konge es spion 

I den britiske efterretningstjeneste MI6 har der tilsyneladende været en dobbeltagent i mange år. Den navnkundige George Smiley, der ellers var sendt på pension af sine overordnede, kaldes tilbage i tjeneste for at finde muldvarpen. Det bliver en ensom kamp, hvor han ikke kan stole på en levende sjæl, for alle er under mistanke. 
En ganske fremragende og spændingsmættet thriller og en film, der kan være indgangen til John Le Carrés overdådige forfatterskab. Le Carré, der døde i 2020, skrev i perioden fra 1961 til 2019 et utal af stærke spændingsromaner.

Sagen Collini

En ældre tysk rigmand myrdes brutalt. Morderen er en ældre italiensk mand. Ved første øjekast er der ikke noget motiv - morderen nægter at sige noget. Den unge og uerfarne advokat Caspar Leinen bliver bestikket forsvarsadvokat. Da Leinen begynder at grave i sagen, finder han ud af, at der er en mørk relation til 2. verdenskrig og at den myrdede, måske ikke havde helt rent mel i posen. Effektivt og spændende tysk retssalsdrama der tydeligvis er inspireret af den amerikanske tilgang til genren. Det er både rørende og meget spændende - og måden hvorpå sagen løser sig, er klassisk suspense i Perry Masonsk forstand, hvor det hele vendes rundt.

Filmen er baseret på den fine krimi Sagen Collini. 

Mary Shelley

Den purunge Mary Shelley (1797-1851) forelsker sig i 1812 i digteren Percy B. Shelley (1792-1822). De flytter sammen, mens han stadig er gift med en anden, og deres løsslupne bohemetilværelse får konsekvenser. Interessen for alkymi og gotiske fortællinger sætter Mary i gang med at skrive sin berømte roman Frankenstein.

Du kan også læse den fornemme fagbog om gysergenren: I lyst og død: fra Frankenstein til splatterfilm.

Tags